Мозгалице

Ајнштајнов тест интелигенције

z110386

     Овај тест интелигенције је осмислио научник Алберт Ајнштајн. По њему само 2 % наше популације је способно да га реши.


 

Прелазак преко реке

prelaz preko reke

     Задатак се састоји у томе да се одређене особе превезу са једне обале реке на другу уз задате услове.


 

Ханојсkа кула

hanojske kule

     Чувену Ханојску кулу измислио је француски математичар Едуар Лика 1883. године, а првобитно се продавала као играчка. Задатак се састоји у томе да се кругови, поређани по величини на једном стубићу, преместе на други стубић у најмањем броју потеза. У једном потезу дозвољено је преношење само једног круга, при чему се већи не сме стављати на мањи. Испоставља се да најмањи број потеза износи 2n – 1, где је n број кругова.


 

Судоку

     Судоку је логичка загонетка у облику квадратне решетке формата 9×9, начињена од подрешетки 3×3 поља („региони“). Циљ је да се решетка испуни бројевима од 1 до 9 у свим пољима. Свака колона, сваки ред и сваки потквадрат (регион) мора садржати све бројеве од 1 до 9 који се не смеју понављати.

                   sudoku


 

Том и Џери

tom i dzeri

     Џери је гладан, треба да оде до кухиње коју чува Том. Једини начин му је да направи мост како би дошао до сира. Уколико мост не буде довољно чврст Џери ће пасти и Том ће га ухватити.


 

Икс-оксiks oks

     Икс-окс је игра за два играча која се игра на пољу 3 x 3 квадрата. Играчи наизменично постављају своје знакове (један користи иксеве, други кружиће) у слободна поља. Циљ игре је спојити три знака водоравно, усправно или дијагонално.


 

Ајнштајнова загонетка – бродови

brodic

     Има укупно пет бродова које се разликују по боји димњака. Сваки од бродова долази из друге земље и превози различит терет на различите дестинације и крећу у различито време. Ваш задатак је да откријете одакле сваки брод долази, шта превози, где и кад креће и које му је боје димњак.


 

Шах

sah1

     Реч шах потиче од персијсkе речи Shah што значи краљ. Ова игра је највероватније настала пре 2 000 година. Игра се на шаховској табли од 64 поља. Циљ је довести противника у шах – мат ситуацију.


 

 Жабице

zabice

     Логичка игра у којој је задатак да жабе прескакајући са камена на камен пређу са једне на другу страну.


 

Колико је … ?

koliko je

 

Постави коментар