Матиш око нас

Пчеле и матиш

 

    Да ли сте се некада запитали, како пчеле без шестара или лењира,  уз максималну уштеду материјала и у потпуном мраку,  граде савршено правилне и комфорне стамбене објекте у облику шестоугла?

пцеле     Свака ћелија у кошници саграђена је од воска и има облик правилне шестостране призме којој је једна основа отворена ради стављања меда, а друга је затворена, али не равним дном већ са три ромба чији се тупи углови састају у једном темену.

   Зашто баш шестоугао? Само правилни троуглови, четвороуглови и шестоуглови могу потпуно прекрити (поплочати) раван без преклапања. С друге стране, троугласте и четвороугаоне структуре имале би већи укупни обим од оних шестоугаоних, што би такође изискивало више грађевинског материјала по јединици простора.

Цео текст: http://www.planeta.rs/52/03%20matematika.htm


 

Фудбал и матиш

 

     Фудбал каквим га данас познајемо настао је у Енглеској, у XIX веку. У почетку се играо на било каквој пољани, али се временом дошло до садашњих мера фудбалског терена.

fudb     Hа фудбалском терену од стотинак метара требало би да стане више од 22 играча, али то је најоптималније решење до којег се долази уз само мало математике. Број играча на терену је директно последица могућности играча да баратају лоптом. У просеку, за све те радње треба око три секунде.

     Најоптималнији број играча добијамо полазећи од тога да сваки играч има око себе неки простор који контролише, рецимо квадрат, а страница тог квадрата је растојање између двојице играча, док се површина квадрата које играч контролише добије када се површина терена подели са бројем играча.

Цео текст: http://www.astronomija.co.rs/nauka/fizika/375-fudbalska-fizika.html


 

Грађевина и матиш

 

1. Будистички храм у Шангају инспирисан је Мебијусовом траком. Површина Мебијусове траке нема почетак и крај, па због тога симболизује реинкарнацију у будизму.

Будистички храм у Шангају
         Будистички храм у Шангају

 

2. Архитекта Валтер Нетц (Walter Netsch) обликовао је цркву у Колорадо Спрингсу из мноштва тетраедрова (геометријског тела које се састоји из четири троугла). Ова црква висине од 45 m направљена је као кадетска капела Ваздухопловне академије САД.

Црква у Колорадо Спрингсу
             Црква у Колорадо Спрингсу

 

3. Образовни центар у Корнвалу у Енглеској обликован је од купола које се састоје из петоугаоних и шестоугаоних ћелија. Овај центар је симбол еколошког живота због свог изгледа и начина на који функционише.

Стаклена башта у Корнвалу
    Стаклена башта у Корнвалу

 

4. Лондонски солитер Геркин висине од 180 m конструисан је уз помоћ математичких формула које су се користиле како би умањили последице удара ветра око основе зграде.

Лондонски солитер Геркин
           Лондонски солитер Геркин

 

5. За израдњу соларног павиљона у Барселони коришћени су математички алгоритми који су утицали су на измењен изглед зграде.

Соларни павиљон у Барселони
          Соларни павиљон у Барселони

 

Цео текст: http://wannabemagazine.com/deset-neverovatnih-gradevina-inspirisanih-matematikom/

 

Постави коментар