Тепих Сјерпинског 5. итерација

                   projekat tepih    njegos

     Пројекат Тепих Сјерпинског је непрофитна активност која повезује децу целог света, која од налепница праве огроман геометријски фрактал.

   Аутори пројекта су José Luis Rodríguez Blancas, професор са катедре за математику Универзитета у Алмерији (Шпанија) и David Crespo Casteleiro  задужен за средње школе.

    И наша школа ОШ “Петар Петровић Његош” из Зрењанина се прикључила пројекту израде највећег тепиха Сјерпинског на свету. Ученици од V до VIII разреда су у сарадњи са наставницима математике Славком Гуглетом, Лепом Омаљев, Јеленом Лакатуш, Јованом Попов, Борисом Хекелом и Мајом Адамов правили 5. итерацију тепиха Сјерпинског.

     Овај равански фрактал је описао Вацлав Сјерпински 1916. године. Почиње од квадрата (нулта итерација) који се подели на девет једнаких квадрата. Средњи квадрат се одузме (прва итерација) а поступак се наставља на преосталих осам. Тепих настаје након бесконачног броја итерација.

     Тепих Сјерпинског димензије 4,86 x 4,86 m је представљен на дан наше школе, 16.05.2015. године, где су се сви посетиоци упознали са пројектом и начином израде тепиха. Организована је и мини радионица током које су најмлађи учесници могли да се опробају у изради мини тепиха.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

    Презентација Тепих Сјерпинског нуди детаљнија упутства о изради тепиха.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s